Whitley MK. V N1463 GE-L

Geschreven op 13-05-2020
Redactie Heroes of the Sky


Read the whole story in English

Op 18 juni 1940 crasht een Britse Whitley Mk. V N1463 GE-L bommenwerper in de Redichemse Waard boven Culemborg. De Whitley bommenwerper vertrok van de basis Linton on Ouse in Yorkshire en maakte deel uit van een aanval op de industrie in Gelsenkirchen.

Het toestel had vijf bemanningsleden. Piloot en commandant Gordon James Ford, waarnemer-navigator-bommenrichter Eric Jones-Roberts, 2e piloot H.R. Maguire en boordmarconisten A.E. Furze en F.S. Staley, (1920-1965)


Daar krijgt het toestel al een Duitse treffer te verduren en op de terugweg maakt de Duitse luchtafweer op Soesterberg het karwei af. Piloot Gordon James Ford probeert Engeland te halen, maar ter hoogte van Culemborg is het afgelopen. Drie bemanningsleden kunnen springen.

De piloot en de gewonde navigator Jones-Roberts blijven achter. Het brandende toestel ontwijkt een aantal huizen waarna het crasht bij de Beusichemse dijk ter hoogte aan Huize ‘De Bol’.​Foto: embleem 58e squadron

De overlevende drie bemanningsleden worden krijgsgevangen gemaakt. De volgende dag werden zij met militaire eer op de Algemene Begraafplaats in aan de Achterweg in Culemborg begraven. Het peloton bij deze plechtigheid stond onder comman­do van de overste Ribbius, plaatselijk cantonnementscommandant.

Gesproken werd door de veldprediker ds. Luteyn en pater Van Wegen. Deze twee Engelse oorlogsgraven worden jaarlijks tijdens de Algemene Dodenherdenking op 4 mei door velen be­zocht.

​Bron: Voetvanoudheusden.nl