Messerschmidt Bf 109 K-4

Geschreven op 21-04-2020
Redactie Heroes of the Sky


Read the whole story in English 

Geen gelukkig nieuwjaar

Gert Gäbel was een doorgewinterde piloot van 3e groep van JG 27 (Jagdgeschwader, jachtvliegtuigeneskadron). Op 1 januari 1945 was hij eigenlijk nog een van de weinigen met ervaring. In zijn loopbaan had hij drie tegenstanders neergehaald. Hij vloog met Luftwaffe-aces als Adolf Galland, die zo'n beetje de Red Baron was van de Tweede Wereldoorlog.


Gäbel werd neergehaald door luchtafweer en was op slag dood, melden de samenstellers van het boek Operation Bodenplatte; the Luftwaffe's last hope. Andere bronnen - lijst op Wikipedia) beweren dat Gäbel is neergehaald door een Spitfire) tijdens Operatie Bodenplatte na een aanval op Brussel, waar zijn eskader zware schade aanrichtte onder Amerikaanse verkenningsvliegtuigen en bommenwerpers.Foto: Piloot Gert Gäbel

Gäbel vloog in een Messerschmidt Bf 109 K-4, de nieuwste versie van het vliegtuig, en was een van de 15 leden van JG 27 die het leven verloren tijdens Bodenplatte. Hij stortte neer in de buurt van de Hedelse eendenkooi.

Tot 1957 lag hij begraven in Kerkwijk, waarna hij werd herbegraven op de enorme Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Op verzoek van zijn broer werd het lichaam van Gäbel in 1958 overgebracht naar Bad Brückenau, een plaatsje 130 kilometer ten oosten van Frankfurt am Main.

Bron: sites.google.com/site/ww2slachtoffersbommelerwaard/