Lancaster MKIII LM570 ZN-Z

Geschreven op 07-10-2020
Redactie Heroes of the Sky


Read the whole story in English. 

Op woensdag 21 juni 1944 om 23.15 uur steeg van de Engelse Royal Air Force vliegbasis Metheringham (10 km van de plaats Lincoln) een viermotorige Avro Lancaster MKIII-bommenwerper op voor een bombardementsmissie in Duitsland.

Zij werden met 20 andere bommenwerpers van het 106e squadron uitgezonden en geleid door 5 Group Bomber Command met in totaal 132 zware bommenwerpers van andere squadrons. Het doel wat het bombarderen van een fabriek voor synthetische olie nabij Gelsenkirchen. Deze operatie had als naam Scholven–Buer.Foto: embleem van het 106e squadron

De vloot bommenwerpers vloog over de Noordzee via Goeree Overflakkee, Noord-Brabant, via Winterswijk om ten zuidoosten de raffinaderij te naderen. Onderweg werd er geschoten door Duits luchtafweer en nachtjagers en is het toestel getroffen. Op donderdag 22 juni 1944 om 01.15 uur stortte het toestel brandend neer op de weg die toen van Rossum naar Heerewaarden liep, bij de toenmalige zogenaamde Doornepol. Dit is tegenover de huidige paardenmanege aan de van Heemstraweg. Alle acht jonge bemanningsleden hadden geen schijn van kans en kwamen hierbij om het leven. 

Na het neerstorten explodeerde de bommenlading en deze was zo hevig dat er in de op 800 meter afstand gelegen bebouwde kom verschillende ramen van huizen vernield werden. Ooggetuige Wim van Utrecht is nog samen met zijn vader met gevaar voor eigen leven naar het vliegtuig gekropen, maar alle hulp kwam te laat. Ze konden niets meer doen voor de jonge bemanningsleden. De kogels die zich in het toestel bevonden explodeerde en floten in het rond. 

 Foto: onderdeel Lancaster LM570 ZN-Z

Na het bergen van het toestel door de Duitsers zijn de zeven slachtoffers overgebracht en begraven in Uden op het War Cemetery, waar 701 gesneuvelde militairen begraven liggen. Op 2 juli 1944 wordt in de Ketelaarse put nog een slachtoffer gevonden bij het lichten van de visfuiken: staartschutter Clarence Elgy Scott. Hij werd begraven op het kerkhof in Heerewaarden en na de oorlog, op 17 oktober 1945, herbegraven op het Canadian War Cemetery in Groesbeek. 

Naast de Hervomde kerk in Heerewaarden is bij het monument een herdenkingsplaquette aangebracht ter nagedachtenis aan de bemanningFoto: monument bemanningsleden naast de Hervormde kerk in Heerewaarden.

Bemanningsleden 

De bemanning van de AVRO Lancaster bommenwerper bestond uit: 

  • Piloot Kenneth George Bellingham, 23 jaar, uit Bath, Sommerset, Engeland. Royal Air Force. 
  • Squadronleader en tweede piloot Majoor Arthur James Loughborough, 28 jaar, uit Much Hadham, East Hertfordshire, Engeland. Royal Air Force. 
  • Flight Engineer Sergeant James William Blanchard, 23 jaar, uit Hull, East Yorkshire Engeland. Royal Air Force. 
  • Flight Sergeant /Navigator Howard Gavin, 22 jaar, voormalig bankmedewerker uit Bathurst, New South Wales, Australië. Royal Australian Air Force. 
  • Flight Sergeant/bommenrichter Leo Toomey, 28 jaar, voormalig leraar uit Newcastle, New South Wales, Australië. Royal Australian Air Force. 
  • Sergeant Boordtelegrafist Arthur Goodacre, 20 jaar, uit Pinchbeck, Lincolnshire, Engeland. Royal Air Force. 
  • Sergeant Boordschutter Sidney Joseph Malaband, 22 jaar, uit Aldridge, Staffordshire, Engeland. Royal Air Force. 
  • Sergeant Staartschutter Clarence Elgy Scott, 20 jaar, uit Burnaby, Canada. Royal Canadian Air Force. Begraven in Groesbeek War Cemetery. De ouders van Clarence hebben in het verleden een bezoek aan Heerewaarden gebracht om de plaats te bezoeken waar hun zoon om het leven is gekomen.

D-Day

Dit vliegtuig was één van de twee vliegtuigen van het squadron dat verloren ging tijdens deze missie. Het heeft in totaal 90 uur gevlogen waarbij het ook deel uitmaakte van een missie bij de landing in Normandië op D-Day.

Bron: Gijs KristFoto: Flight Engineer Sergeant James William BlanchardFoto: staartschutter Clarence Elgy Scott