Foto: Vickers Wellington IC DV 740-EU-O
Read the whole story in English.
Op 31 mei 1942 om 00.45 (er wordt ook gezegd 02.00 uur) crashte bij Alem een Britse bommenwerper neer, vermoedelijk in de toenmalige Alemsche Overwaard. Het vliegtuig was een Vickers Wellington IC DV 740-EU-O van 26e OTU {Operational Training Unit}.
Het doel van 26 OTU was om bemanningen te trainen voor de nachtvluchten van RAF Bomber Command zodat ze als een hecht team zouden leren functioneren. Zodra ze voldoende vakkundig zouden zijn, zouden ze bij een operationeel squadron geplaatst worden.
Hun training zat er bijna op toen ze te horen kregen dat ze samen moesten vliegen als bemanning. Hun eerste operatie werd uitgevoerd in de nacht van 30/31 mei. Onder leiding van Warrant Officer F.G. Hillyer was de bommenwerper om 23.05 uur plaatselijke tijd opgestegen vanuit de thuisbasis Royal Air Force Graveley in Huntingdon.
Het doel was om Keulen te bombarderen. Op de terugweg werd de Britse bommenwerper onderschept door Duitse nachtjagers en neergeschoten door Oblt. H. Patuschka of 4./NJG 2 in een Bf110. Het vliegtuig stortte vermoedelijk neer in de toenmalige Alemsche Overwaard.
Foto: de Duitse schutter Horst Patischka
Bij de crash kwamen vier bemanningsleden om het leven:
- Pilot Officer Arthur Cyril White, 23 jaar.
- Sergeant/Wireless Operator/Air Gunner David Stanley Bonner Vincent, 25 jaar.
- Sergeant/ Air Gunner Hector Leslie Smith, 27 jaar.
- Sergeant/Navigator Dennis Howard Fletcher, 21 jaar.
Foto: Pilot Officer Arthur Cyril White
De vier bemanningsleden werden op 2-6-1942 begraven op het Engelse kerkhof naast de St. Petruskerk in Uden waarbij David Vincent eerst als onbekende is begraven. Pas in december 1943 is hij geïdentificeerd. Allen zijn in de herfst 1946 herbegraven op de huidige begraafplaats te Uden. Het was hun eerste en tevens laatste missie. In Kerkdriel is een oorlogsmonument genaamd het 'Monument voor Geallieerde Militairen' te vinden.
Foto: het 'Monument voor Geallieerde Militairen' in Kerkdriel (gemeente Maasdriel)
Geplastificeerde foto
Warrant Officer F.G. Hillyer redde zich per parachute en werd krijgsgevangen genomen. Op de dag na zijn neerkomen is hij door de lokale politie aangehouden en overgebracht naar het gemeentehuis te Lith, van waaruit hij werd overgedragen aan de Duitse autoriteiten. Deze hebben hem voor verhoor meegenomen naar Utrecht om vandaaruit naar Amsterdam te gaan. Maar eerst werd hij nog meegenomen naar de crashlocatie van het vliegtuig. Daar zag hij tussen de brokstukken ook de lichamen van de rest van de crew. Een indrukwekkende en hartverscheurende ervaring.
Freddie Hillyer werd vervolgens geïnterneerd als krijgsgevangene in Sagan (Polen), in Heydekrug (Litouwen) en in Gross Tychow (Polen). In 1945 herwon hij eindelijk zijn vrijheid. Na zijn door op 6 maart 1993 vond zijn familie een foto van zijn bemanning tussen zijn bezittingen. Hij had de foto altijd bewaard zonder dat iemand er iets van wist.
Bron: Gijs Krist
Foto: de voltallige crew