Vickers Wellington Mk X HF-572

Geschreven op 23-11-2020
Redactie Heroes of the Sky

Foto: Vickers Wellington Mk X HF-572

Read the whole story in English.

Gebrek aan ervaring

Neil Goldie was het tweede kind van staalarbeider Neil Goldie en zijn vrouw Kathleen. Hij werd geboren in Rotherham, Yorkshire op 1 januari 1921, waar zijn moeder later in dat jaar overleed. In 1941 werd Neil gerekruteerd bij de Royal Air Force als Vrijwillige Reserve waarbij hij werd opgeleid als piloot. Van de gehele bemanning had hij de minste ervaring met slechts 8 vluchten en 47 vlieguren. Een van die reizen was als zesde bemanningslid als waarnemer.

Als sergeant vloog hij met de Vickers Wellington bommenwerper met het Bomber Commands 432 (RCAF) Squadron. Het squadron, onderdeel van 6 Group of Royal Canadian Air Force, werd gevormd in Skipton-on-Swale in Yorkshire in mei 1943. Hun eerste missie was gericht op een aanval op Dortmunt op 23/24 mei.In de nacht van 24 juni 1943 steeg de Wellington Mk X met serienummer HF-572 QO-J om 23.05 uur op vanuit Skipton-on-Swale voor een missie in Wuppertal. Dit gebeurde in het gezelschap van maar liefst 630 vliegtuigen, 251 Lancasters, 171 Halifaxes, 101 Wellingtons, 98 Stirlings en 9 Mosquito’s. Het doel was om Elberfeld, een stadsdeel van de Duitse stad Wuppertal, aan te vallen.Foto: vluchtregistratie Wellington Mk X HF-572

Rond 01.15 werd het vliegtuig neergeschoten door Luitenant Werner Baake of 1./NJG 1, die in een nightfighter vloog. Deze Duitse piloot had al vele nachtelijke overwinningen op zijn naam staan.

Het vliegtuig met vijf bemanningsleden stortte neer in Kerkdriel aan de Ipperakkeren, bij het huidige sportpark. De overblijfselen van één motor van deze bommenwerper staat in het plaatselijke 'Driels Museum'.Foto: Het 'Monument voor Geallieerden Militairen' in Kerkdriel (gemeente Maasdriel)

Neil Goldie is 22 jaar oud geworden. Hij ligt net als de rest van de bemanning begraven op de Canadees Militaire begraafplaats in Bergen-Op-Zoom. Andere leden van de bemanning die bij de crash omkwamen waren:

  • Sgt George Liddle,– navigator – 33 jaar,
  • Sgt Frank William Noel Trowbridge, – luchtbommenwerper – 30 jr oud,
  • Sgt Charles Kingston Killick,– draadloze operator/luchtschutter – 22-jaar,
  • Sgt William Albert Sparrow,– luchtschutter – 27 jaar oud.


Foto: Sergeant Frank William Noel Trowbridge