Vickers Wellington Mk. III

Geschreven op 09-04-2020
Redactie Heroes of the Sky


Foto: Een Vickers Wellington Mk III in volle vlucht

Read the whole story in English 

In de avond van 12 maart 1943 steeg een Vickers Wellington Mk. III, nummer BK-348, op van het RAF-vliegveld Topcliffe. Aan boord piloot P/O Robert Caldwell, navigator Gordon Cory, waarnemer William Topping, radiograaf Alfred Larson en boordschutter Leslie Parker. Allen afkomstig uit Canada. Samen met 23 Halifaxes en 87 Wellingtons zouden ze industriële complexen in Essen gaan bombarderen. Maar zover kwam het niet.

 Foto: De crashlocatie in Echteld vanuit de lucht

Rond 22:15 uur in de avond ging het mis. Een Duits Messerschmitt Bf 110 jachtvliegtuig met daarin Oblt. Manfred Meuer van de 3./NJG 1 was opgestegen van vliegveld Venlo en schoot de Wellington naar beneden. Het vliegtuig crashte in de Voorstraat in Echteld. Een vleugel van het brandende vliegtuig sloeg in in de kosterswoning waardoor de kosterij afbrandde. Kosteres weduwe De Greef kon samen met haar twee dochters ternauwernood via de achterdeur vluchten naar huize Ommerstein. Foto: Ansichtkaart van de kom van Echteld uit het begin van de twintigste eeuw. Het eerste pand rechts is de pastorie. In het huis daarnaast woonde kosteres mevrouw De Greef en haar twee dochters.

Geen van de bemanningsleden overleefde de crash. Alle vijf liggen begraven in een gemeenschappelijk graf op de War Cemetery in Uden. Wrakstukken van de Wellington liggen nog steeds onder de grond in de Ooisestraat in Echteld. In de tuin van de kerk in Echteld op de hoek van de Ooisestraat en de Voorstraat vind je een herdenkingsplaquette (zie onderstaande foto).Foto: De herdenkingsplaquette in de tuin van de kerk in EchteldFoto: Oblt. Manfred Meuer van de 3 NJG 1Foto: Ooggetuigeverslag van de crash door oud-predikant van Echteld ds. H.J. van Achterberg

Bron:  www.airwar-nederbetuwe.com​​