Wellington Z-8409 PH-P

Geschreven op 21-04-2020
Redactie Heroes of the Sky


Read the whole story in English

Brandend naar beneden 

De Wellington met het serienummer Z-8409 en de rompcode PH-P was op 9 maart 1942 om 02.04 uur opgestegen van de vliegbasis Binbrook in de graafschap Lincolnshire. Het toestel behoorde tot het 12e RAF Squadron en maakte die nacht deel uit van een groep van 211 vliegtuigen die een aanval ging uitvoeren op de Kruppsfabrieken in Essen. Aan boord was een zeskoppige bemanning met een bommenlading van 4000 pond.

Vrij snel nadat de bommen gelost waren werd het vliegtuig beschadigd door Flak-afweergeschut. Boven Nederland werd de Wellington neergeschoten. Er werden die nacht in totaal 8 vliegtuigen neergeschoten. Volgens het officiële politierapport, opgemaakt door rijksveldwachter F. B. Leenders en wachtmeester der marechaussee H. Winter, kwam het vliegtuig “brandend neer vlak bij de eendenkooi van de Gebroeders Van Beesd op zo’n 600 meter van de dorpskom. (Hoek Nieuwstraat/Papesteeg). 5 van de 6 bemanningsleden kwamen bij deze crash om het leven. Op ongeveer 25 meter bleek nog een overlevend lid van de neergestorte bemanning te liggen.” (citaat uit marechausseerapport).



Foto: Crashlocatie in het weiland nabij de eendenkooi

De inmiddels gewaarschuwde dokter J.J. van der Kleij, verleende deze gewonde de eerste geneeskundige hulp. Op last van de inmiddels ter plaatse gekomen Duitse autoriteiten werd de gewonde per brancard overgebracht naar het zusterklooster, waar hij tot aan zijn verder vervoer onder Duitse bewaking bleef. Wachtmeester Winter kreeg assistentie van een viertal collega’s om het terrein te bewaken. ‘s Avonds om acht uur werd de bewaking overgenomen door de Duitse militairen.

De overleden bemanningsleden werden op 11 maart 1942 in de pastorietuin in Uden begraven. Na de oorlog volgde een herbegrafenis op het Militaire Oorlogskerkhof in Uden.


De gewonde was Sgt. A.C. Macey, de staartschutter. Hij slaagde er als enige in om het vliegtuig te verlaten. Dat gebeurde echter op geringe hoogte waardoor hij zwaargewond raakte bij de landing. Na zijn verblijf in het klooster werd hij vervoerd naar het ziekenhuis en in 1943 gerepatrieerd naar Groot - Brittannië. Hij overleed in 1979.

​Bron: www.tremele.nl