Hawker Typhoon Mk Ib RB218

Geschreven op 21-04-2020
Redactie Heroes of the Sky


Read the whole story in English

Achter de scheepswerf 

Alfred Stewart Smith vloog al de hele oorlog. Het 193 squadron heeft enkele belangrijke raids uitgevoerd, zoals de aanval op het Duitse hoofdkwartier in Dordrecht in 1944. Ook zijn de Typhoons betrokken geweest bij een aanval op de stafauto van Erwin Rommel in Normandië. Na de luchtsteun bij de invasie in Normandië, verschoven de tijdelijke bases van het 193 squadron steeds verder naar het noorden.

Een half jaar na D Day waren de jachtbommenwerpers gestationeerd bij Antwerpen. De basis kreeg op nieuwjaarsdag van het laatste oorlogsjaar een zware aanval te verduren van de Duitsers. De aanval maakte deel uit van het wanhoopsoffensief Operatie Bodenplatte, de laatste grote grootschalige operatie van de Luftwaffe. In de rapporten van het 193 squadron wordt er vrij luchtig gedaan over de Duitse aanval. "They strifed a few kites", luidt het onderkoelde commentaar in de logboeken.Foto: Hawker Typhoon Squadron Royal Air Force 193

Na de aanval stapte Smith in de middag van 1 januari gewoon in zijn Hawker Typhoon om met zijn collega's een missie te gaan vliegen. Het doel was een pont in de Waal, die met een groep van zeven toestellen moest worden uitgeschakeld.

Smith was wel eens eerder gecrasht, maar op nieuwjaarsdag 1945 ging het definitief mis. Rond 16.30 uur kreeg Smith een voltreffer van luchtafweer en stortte brandend als een fakkel neer langs de Waal, net achter de scheepswerf.  Foto: Alfred Stewart Smith

Henk van Rijen haalde met een vriendje in '45 een van de vier boordkanonnen van het wrak. Jarenlang lag het op zolder van de woning van Van Rijen aan de Gamerschestraat in Zaltbommel. Nu ligt nu in depot bij het Stadskasteel Zaltbommel (voorheen het Maarten van Rossem Museum).

Alfred Steward Smith ligt de eerste jaren eenzaam begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Bossche Poort in Zaltbommel. Graf A-4. Al die tijd is hij vermeld geweest als MPK, ´Missing Presumed Killed´. Vermist, waarschijnlijk gedood. Het graf is pas na 50 jaar gevonden en toen pas kon Smith herenigd worden met zijn familie. Tot die tijd is zijn graf onderhouden door de inwoners van Zaltbommel en de Graves Commission van de Commonwealth War.  

Bron: sites.google.com/site/ww2slachtoffersbommelerwaard/