Lancaster DV282 BH-P

Geschreven op 22-04-2020
Redactie Heroes of the Sky


Read the whole story in English

Op vliegbasis Faldingworth in het graafschap Lincolnshirte is het 300e Masovian Squadron gestationeerd. Een eenheid die in 1940 is samengesteld uit Poolse jachtvliegers die uit hun land zijn ontsnapt na bezetting van de Duitsers. De zes Lancasters van het 300e Masovian hebben in de missie voor de nacht van 28 mei 1944 ieder zes ton aan bommen aan boord. Een van de toestellen is de BH-P met het serienummer DV282. Aan boord zijn acht bemanningsleden.

Piloot Jerzy Kazimierz Koziolek, navigator William Wisdom Tapp, een Amerikaan van Poolse ouders, radiotelegrafist Wladyslaw Szymanski, boordwerktuigkundige Marian Myszor, bommenrichter Bernard Jankowski en de boordschutters Ludwik Maciejewski en Jan Duchaczek. Als extra man vliegt Witold Osika mee die de opleiding tot piloot net achter de rug heeft en meegaat om ervaring op te doen. Het doel van de missie: rangeerterrein Rothe Erde bij Aken.Foto: bommenrichter Bernard Jankowski

Op 5000 meter hoogte om acht minuten over twee ratelt het Schrägwaffen zoals de omhoog gerichte mitrailleurs genoemd worden van een Duitse piloot in de Junker 88. De bommenwerper met de Polen aan boord wordt in de romp en rechtervleugel getroffen en stort loodrecht omlaag bij Bern, toen nog de gemeente Heusden.

De Lancaster slaat te pletter in een weiland nabij het Bernsche stoomgemaal. Door de klap komt de lading, op vier bommen van 500 pond na, tot ontploffing. Een krater van tien meter breed en vijf meter diep ontstaat. De wrakstukken liggen verspreid over een afstand van anderhalve kilometer. Geen enkel bemanningslid heeft kans gezien het toestel te verlaten, alle komen om, sommigen zeer ernstig verminkt.
Foto: boordwerktuigkundige Marian Myszor en Heinz Rökker, de piloot van de Duitse Junker 88

​Aanvankelijk worden in dat weiland aan de overkant van de Maas slechts vier lijken aangetroffen. Twee worden door de Duitsers geïdentificeerd als Duchaczek en Myszor. De stoffelijke resten van alle vier worden op last van de Duitsers in stilte begraven op de RK begraafplaats in Heusden. Ook zijn daar de overige stoffelijke overschotten begraven die bij het ruimen van de wrakstukken gevonden werden. Op 25 juli 1962 zijn de acht doden overgebracht naar een Poolse begraafplaats in Breda. Daarbij zijn alle mannen geïdentificeerd en kregen alle acht een eigen graf.

De Duitse piloot Heinz Rökker is in 2018 overleden op 97-jarige leeftijd. Hij behoorde tot een van de meest succesvolle ‘nachtvechters’ in de geschiedenis van de luchtoorlog en is daarvoor ook onderscheiden.  Foto: Embleem van het 300e Masovian Squadron

Bron: Brabants Dagblad - 2 mei 2012